TEDxYouth@Barcelona 2015

Leave a comment
Uncategorized

La història de 9 cervells que volien estendre un parell o tres de neurones damunt l’escenari de l’Auditori de Barcelona.

15 minuts damunt un escenari donen per molt i per molt poc. Ja hi tornem a ser amb els conflictes, amb les contradiccions i amb els enfrontaments… Si un només es fixa amb els 15 minuts de la xerrada mai s’adonarà de la complexitat, l’emotivitat, la preparació i la humanitat que s’hi amaga darrere. Rere el teló de l’escenari de l’Auditori s’hi amaguen més de 4 mesos d’experiències que, per a una persona de 20 i pocs anys, superen inimaginablement les expectatives del que està acostumat a viure.

Aquí teniu 6 escenes que s’amaguen rere el teló:

Escena 1: Surto de fer una xerrada al CCCB i quedo amb la Maria Santolaria, la nostra estimada curator.

  • Maria: Albert, ens agradaria que fossis un dels speakers per al TEDxYouth@Barcelona. Volem que ens expliquis com la gent pren decisions.
  • Albert: Vols dir que m’ho mereixo i estic a l’altura?
  • M: Sí, del contrari no seria aquí dien-te tot això.
  • A: Maria, és molt difícil explicar com la gent pren decisions… Ara mateix no sé ni com decidir si dir-te que sí o que no a aquesta proposta!
  • M: Però Albert, som racionals o irracionals?😁
  • A: D’acord, d’acord, faré la xerrada…😳

Escena 2: Berta Vicente i Guillem Trius acaben de trucar al timbre. Han vingut 3 dies a casa, a Londres. “Ei, tu tranquil Albert, mentre ens prepares aquestes ‘fajitas amb curri’ per sopar nosaltres començarem a fer-te fotos, perquè et vagis acostumant a la càmera. Pots estar tranquil (click-click), només et perseguirem durant 48h amb l’objectiu(click-click) per retratar un dia a la teva vida i et farem fotos inclús de com et poses els mitjons(click-click)”. Resultat? Una col·lecció d’obres d’art d’aquests joves genis de la llum i una experiència-convivència inoblidable (crec que per a tots 3).

-885342367

Escena 3: Workshops al MOB amb la resta de cervells. Voleu dir que no ens coneixíem de tota la vida? Queda demostrat que en condicions on un forma part d’una experiència tan significativament emocional en un espai de temps tant reduït, la relació i el vincle que crea amb la resta del grup és gairebé equiparable amb la d’una persona que ha conegut tota la seva vida. Cal crear aquest vincle el més ràpid possible per fer pinya, sentir-se part del grup i crear un ambient el més còmode possible. Així, l’empatia és col·lectiva i el projecte agafa més força. A la nostra mentora, Lídia, gràcies per “matxacar-nos”. No t’imagines el que significa la frase que ens vas dir després de l’acte: “Mama is proud of you”.

11043368_462476663904899_4062142903742738849_o

Escena 4: Les obsessions mai venen soles”. Em passo hores discutint (connexió Londres-Berlín) el retrat amb l’autora, la Marina Guiu. Ens adonem que de forma natural, la il·lustració és capaç de transmetre racons molt significatius de la meva xerrada. I això, ens encanta. Recordo que el primer dia que vam parlar em va dir: “Jo sóc més de tacar-me les mans que estudiar el perquè me les taco.” Sublim.

AlbertBarque_MarinaGuiu_A3

Escena 5: El dia s’acosta i el grup de whatsapp treu fum amb converses surrealistes a altes hores de la nit. I a primera hora del matí de Dissabte 28 es genera un silenci dur i desconcertant. La solidesa de l’Ivan Bruque, el nostre director tècnic, és implacable.

IMG_1980

Escena 6 i final de funció: Amaia, Dani, Jordi, Loreto, Mingot, Mamadou, Duna, David. Els 9 cervells som un grapat de nervis i de forma inconscient el que fem és reunir-nos. Volem estar junts. Els rètols dels camerinos amb la llista de noms ens separen però avui no hi han distincions. Tots volem estar ocupant els mateixos metres quadrats. Tots ens volem demostrar que avui, aquí, o anem tots a una o no anem.

amaiaarrazola_tedxyouthbarcelona

Ja heu comprat les flors? Tindrem temps de dinar? Jo només menjaré un plàtan i fruits secs. Pugem a assajar o què?

11075032_647169265426891_2700971966953818039_n

“Ei, que els teus amics s’estan fent fotos amb els teus pòsters!”

IMG_1959La Maria diu que pugeu que us han de microfonar.

amaiaarrazola_tedxyouthbarcelona5

Són les 4:00pm. L’auditori anuncia que l’espectacle està a punt de començar.

Screen Shot 2015-03-29 at 20.56.23

Ells llums s’apaguen. Els cervells s’encenen.

amaiaarrazola_tedxyouthbarcelona9

Les neurones es comencen a estendre. 

IMG_1970

 9 cervells que quedaran connectats per sempre.

 


 

MOLTÍSSIMES GRÀCIES A TOTS. Sobretot als que no sortiu en aquesta petita història:

  • A l’equip d’art i disseny, de xarxes socials, d’storytelling, resta d’staff i voluntaris.
  • A tu Bibiana, per presentar-me com el “loco pero entrañable” de la tarda… 😱 🎨
  • I gràcies a tots els que vau venir aquest Dissabte. Als que no vau poder, també.
  • Gràcies Núria Jar per fer-nos un lloc a RAC1 i per l’entrevista (la podeu escoltar aquí).

Amb la mà al cervell, gràcies.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s