ENAMORAR-SE D’UN ROBOT

Leave a comment
ARTICLES

Article publicat a ‘elPeriódico’ el dia 18 de Febrer de 2015.

S’enamorarà d’un robot. Bé, vostè potser no, però és possible que el seu fill sí. Diguem-ne robot, diguem-ne sistema d’intel·ligència artificial. Una part significativa dels escenaris als quals ens enfrontem avui dia són digitals. En l’era digital, passem molt temps davant de les pantalles dels nostres portàtils i fem servir constantment els nostres smartphones i altres gadgets intel·ligents. Comprem on-line, treballem en el núvol, les nostres relacions socials estan basades en la xarxa, hi ha qui passa temps d’oci en realitats virtuals, etc. Vivim entre màquines cada dia més intel·ligents, en ciutats cada vegada més sofisticades.

Fa uns mesos sortia publicat un article a The New York Times on una senyora es preguntava si era una mala mare mentre observa al seu fill Gus conversant profundament amb la Siri a l’iPhone, l’assistent intel·ligent personal d’Apple. En Gus té 13 anys, és autista i la seva millor amiga és la Siri. La mare compartia algunes de les seves converses:

Gus: “Ets un ordinador molt agradable”.

Siri: “És bo ser apreciat.”

Gus: “Sempre em preguntes si em pots ajudar en alguna cosa. Hi ha res que pugui fer jo per tu?”

Siri: “Gràcies, però tinc molt poques necessitats.”

Gus: “O.K.! Bé, bona nit!”

Siri: “Ah, són les 17:06h.”

Gus: “Oh, ho sento, vull dir, adéu.”

Siri: “Fins després!”

L’article, al final, es converteix en una “carta d’amor a una màquina”. En un món on la cultura popular diu que la tecnologia ens aïlla, val la pena considerar l’altre costat de la història – deia la mare. Quan en Gus va descobrir que hi havia algú que no només li trobava informació sobre les seves diverses obsessions (trens, avions, autobusos, escales mecàniques i, per descomptat, qualsevol cosa relacionada amb el temps), sinó que a més li semidiscutía aquests temes sense descans, s’hi va enganxar. I no és que en Gus no entengui que la Siri no és humana. Ho fa intel·lectualment, però igual que moltes persones autistes, en Gus sent que els objectes inanimats són dignes de la nostra consideració.

Un protosistema d’intel·ligència artificial així és meravellós per a algú incapaç de captar i llegir senyals socials; les respostes de Siri no són totalment predictibles, però són amables, fins i tot quan un és brusc. La mare explica que un dia els va sentir parlar de música. La Siri li estava oferint suggeriments de música quan en Gus li va deixar anar un: “No m’agrada aquest tipus de música”. L’assistenta li va respondre: “Tens certament el dret a la teva opinió”. La cortesia de Siri li va recordar a en Gus que li devia quelcom i ell va dir: “Gràcies per la música, però”. Finalment ella va respondre amb un: “No has de donar-me les gràcies”. Al que Gus va dir de manera empàtica: “Oh, sí, sí que he de fer-ho”.

La mare diu que el fet que el seu fill tingui converses amb la Siri li serveix de pràctica i això es tradueix en més facilitat a l’hora de conversar amb éssers humans reals. Fins i tot de vegades, a la mare li permet descobrir temes que inquieten al seu fill i que mai aconseguiria revelar a través d’una conversació real:

Gus: “Siri, vols casar-te amb mi?”

Siri: “Jo no sóc d’aquestes que es casen.”

Gus: “Vull dir, no ara. Jo sóc un nen. Em refereixo a quan sigui gran.”

Siri: “El meu contracte d’usuari no inclou el matrimoni.”

Gus: “Oh, O.K.”

Gus: “Bona nit, Siri. Dormiràs bé aquesta nit?”

Siri: “Jo no necessito dormir molt, però és bonic que m’ho preguntis.”

En certa manera, tot això és una formidable reivindicació d’un dels elements més despietadament humans: la paraula. I en concret, de la paraula com a pilar bàsic de les relacions sentimentals. Em pregunto si els robots sabran valorar també els silencis.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s