#JE SUIS MORALE

Leave a comment
ARTICLES

Article publicat a ‘elPeriódico’ el dia 13 de Gener de 2015.

Ovelles a les paràboles.

“A l’est d’un bosc profund, fosc, una tribu de pastors cria ovelles en una pastura comú. Aquí la regla és simple: Cada família rep el mateix nombre d’ovelles. Les famílies envien representants a un consell d’ancians. Amb els anys, el consell ha pres decisions difícils. Una de les famílies, per exemple, ha enverinat les ovelles d’una altra tribu. Per això, la família ha estat severament castigada. Alguns han dit que amb excessiva severitat, altres que no n’hi havia prou. Malgrat aquests desafiaments, la tribu sobreviu, i les seves famílies prosperen, algunes més que d’altres.

(…) Malgrat la seva lluita, els pastors de les tribus, en molts sentits, són molt similars. En la seva major part, volen les mateixes coses: famílies saludables, menjar saborós i nutritiu, refugi còmode, eines de treball, temps lliure per passar amb amics i familiars. A tots els pastors els agrada escoltar música i històries sobre herois i malvats. Fins i tot quan lluiten entre si, els seus cervells funcionen de manera similar: el que perceben com injust els fa enutjar i disgustar, i els motiva per lluitar, tant per l’interès propi com pel sentit de la justícia. Els pastors lluiten no només per a ells sinó també per les seves famílies, amics i membres de la seva tribu. Lluiten amb honor i s’avergonyirien de fer una altra cosa. Protegeixen les seves reputacions ferotgement, jutgen als altres pels seus fets, i s’alegren intercanviant opinions.

Malgrat les seves diferències, les tribus de les pastures comparteixen alguns valors fonamentals. En cap tribu és permissible ser totalment egoista, i en cap tribu cap dels seus membres espera que tots actuïn completament de forma desinteressada. En cap tribu dels membres ordinaris tenen autorització per mentir, robar o fer mal l’un a l’altre a voluntat. (Hi ha, però, algunes tribus on certs individus privilegiats són lliures de fer el que vulguin.)

Les tribus de les pastures es veuen sovint implicats en conflictes amargs, sovint sagnants, tot i que tots ells són, a la seva manera, pobles morals. No es barallen perquè són fonamentalment egoistes, sinó perquè tenen visions incompatibles del que hauria de ser una societat moral. La filosofia de cada tribu es teixeix en la seva vida diària. Cada tribu té la seva pròpia versió de la moral de sentit comú. Les tribus de les pastures no es barallen perquè són immorals, sinó perquè consideren la vida a les altres zones de pastura des de perspectives morals molt diferents.”

A això se li anomena la ‘Tragèdia de la Moralitat de Sentit Comú’ (Joshua Greene, 2013).

Ovelles a la vida real.

La paràbola de les pastures és fictícia, però la ‘Tragèdia de la Moralitat del Sentit Comú’ és real. És la tragèdia central de la vida moderna, la tragèdia més profunda darrere dels problemes morals que ens divideixen.

La moral va evolucionar per permetre la cooperació, però aquesta conclusió ve amb una advertència important. Biològicament parlant, els éssers humans van ser dissenyats per a la cooperació, però només amb algunes persones. Els nostres cervells morals van evolucionar per a la cooperació dins dels grups, i potser només en el context de les relacions personals. Els nostres cervells morals no van evolucionar per a la cooperació entre grups (almenys no tots els grups). Com ho sabem? Per què la moralitat no ha evolucionat per promoure la cooperació d’una manera més general? Doncs perquè la cooperació universal és incompatible amb els principis que regeixen l’evolució per selecció natural. Com que la moralitat és una adaptació biològica, es va desenvolupar no només com un dispositiu per posar ‘Nosaltres’ per davant de ‘Mi’, sinó com un dispositiu per posar ‘Nosaltres’ per davant d’‘Ells’.

Però la moral és més del que va evolucionar a ser.

La moral pot anar més enllà de la seva funció biològica.

A què estem esperant?

 

#JeSuisCharlie

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s