VACANCES NEURONALS

Leave a comment
ARTICLES

Article publicat a ‘elPeriódico’ el dia 15 d’Agost de 2014.

VACANCES NEURONALS

Restaven plàcides. Restaven serenes.

Les neurones poc es podien moure amb els nefastos estímuls que percebien. Això tampoc era una justificació grata; els estímuls es podien buscar, i fins i tot trobar. No hi havia més riquesa que la vida mateixa. Però la melancolia de saber que formaven part d’aquell conjunt coordinat, gens tumultuós, les feia sentir a gust, no es volien incomodar ni volien incomodar a ningú. No volien pas pertorbar la ignorància d’aquell ramat. Els hi era molt difícil superar el llindar establert, sobrepassar la frontera de l’estatus quo neutre, acromàtic, i decrèpit… La veritat és que era dramàticament reconfortant no esforçar-s’hi. Volien emergir, conèixer, desenterrar, però l’ambient i l’entorn eren tant significativament persuasius que de forma totalment inconscient els impossibilitava l’aventura. I davant aquell idil·li, ofuscades restaven, relaxades, sense estrès; durant tot l’estiu. I es que estaven de vacances.

Restaven plàcides. Restaven serenes.

NEUROCÀPSULA:

El cervell és apassionant i complex, complexament apassionant. Però la nostra manca de coneixement sobre ell ens ha portat a una gran varietat de mites al llarg d’aquests anys. Aquí tens 4 mites per a que no et quedis de vacances neuronals:

  1. Has tingut una nit boja? Sempre t’han dit que l’alcohol et ‘mata’ les neurones. En realitat el que fa és causar danys i crear problemes a l’hora de transmetre missatges entre elles. Aquí tens una recepta sobre com elaborar un ‘NeuroGin’, però tampoc et passis… Ara saps les conseqüències reals.
  2. Per sort tenim 100 mil milions de cèl·lules cerebrals. Error! Sorprenentment, no va ser fins l’any 2009 que es va descobrir que l’estimació més aproximada a la realitat és de 86 mil milions de neurones. És veritat que pot semblar una diferència petita, però aquests 14 mil milions de neurones són iguals que la mida del cervell d’un mandril. Hi ha diferència, sí, i significativa.
  3. Malgrat tot, no les utilitzem totes, oi? Totes les pel·lícules i llibres de ciència ficció ens han fet creure que els humans només fem servir entorn un 10% del nostre cervell. Fals! Gràcies a les tècniques modernes d’exploració cerebral sabem que fem servir tot el cervell, i tot el temps. No necessàriament tot a l’uníson, o tot de cop. Evidentment, per exemple, quan un camina, la part del cervell associada al moviment motor està molt més activa que altres àrees. No obstant això, no hi ha part del cervell que simplement no faci absolutament res.
  4. Tu utilitzes més la part esquerra o dreta del cervell? Error! Segur que t’han convençut en algun lloc que si ets un tipus lògic i analític utilitzes la part esquerra del cervell i si ets un tipus creatiu i intuïtiu utilitzes molt més la part dreta. Això, simplement no és veritat. Mentre sí que és veritat que diferents costats del cervell estan associats amb funcionalitats cognitives específiques, tipus el llenguatge -que es processa en l’hemisferi esquerre-, encara hi ha debat sobre el nivell de participació d’altres àrees en una mateixa funcionalitat. A dia d’avui, innombrables estudis no han trobat evidència d’una dominància esquerra-dreta.

Aquests dies recorda posar-te cremeta al cervell, del factor més alt, no fos cas que se’t quedi fregit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s