VACANCES NEURONALS

Leave a comment
ARTICLES

Article publicat a ‘elPeriódico’ el dia 31 de Juliol de 2013

VACANCES NEURONALS

Restaven plàcides. Restaven serenes.

Les neurones poc es podien moure amb els nefastos estímuls que percebien. Això tampoc era una justificació grata; els estímuls es podien buscar, i fins i tot trobar. No hi havia més riquesa que la vida mateixa. Però la melancolia de saber que formaven part d’aquell conjunt coordinat, gens tumultuós, les feia sentir a gust, no es volien incomodar ni volien incomodar a ningú. No volien pas pertorbar la ignorància d’aquell ramat. Els hi era molt difícil superar el llindar establert, sobrepassar la frontera de l’estatus quo neutre, acromàtic, i aigualit… La veritat és que era dramàticament reconfortant no esforçar-s’hi. Volien emergir, conèixer, desenterrar, però l’ambient i l’entorn eren tant significativament persuasius que de forma totalment inconscient els impossibilitava l’aventura. I davant aquell idil·li, ofuscades restaven, relaxades, sense estrès; durant tot l’estiu. I es que estaven de vacances.

Restaven plàcides. Restaven serenes.

NEUROCÀPSULA:

Relaxin-se! Aprofitin les vacances per descansar. Els efectes i problemes derivats de l’estrès es poden agrupar en 3 àrees: físics, emocionals i mentals. Evidentment els hi parlaré de l’últim. L’estrès interfereix negativament en la nostra memòria pel que fa a la capacitat per codificar i en l’habilitat per recuperar informació. Quan aquest es produeix, el cos reacciona secretant hormones específiques en el torrent sanguini. I és que l’estrès pot causar canvis aguts i crònics en certes àrees del cervell que poden causar danys a llarg termini. Un excés de secreció d’”hormones de l’estrès” o cortisol afecta en particular a l’hipocamp (àrea cerebral que juga un paper essencial en la consolidació d’informació de la memòria de curt termini cap a la memòria de llarg termini), l’escorça prefrontal i l’amígdala. En circumstàncies habituals, l’hipocamp regula la producció de cortisol, ja que té molts receptors que són sensibles a aquest tipus d’hormones. No obstant això, un excés de cortisol pot posar en perill l’hipocamp provocant la incapacitat de formar noves memòries i la recuperació de memòries existents.

I què podem fer? Diversos neurotransmissors són importants en la regulació del que coneixem com l’eix HPA (Hypothalamic-Pituitary-Adrenal axis) –una part important del sistema neuroendocrí que controla les reaccions a l’estrès i regula molts processos corporals)– especialment la dopamina, la serotonina i la norepinefrina (noradrenalina). Tenim evidència de que un augment de l’oxitocina, derivada per exemple de les interaccions socials positives, actua per suprimir l’eix HPA i per tant contraresta l’estrès. Així que no infravalorin els efectes nocius de la tensió i la pressió. Surtin aquest estiu i relaxin-se!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s