NeuroVia.cat

Leave a comment
ARTICLES

Article publicat a ‘elPeriódico’ el dia 11 de Setembre de 2013

NeuroVia.cat

Sentir-nos vius, decidir fins on volem que ens afectin els esdeveniments provinents del nostre entorn, la facultat de seguir sentint i comprenent la simultaneïtat de les nostres emocions… Aquesta és la reflexivitat de la que estem capacitats i que respon a una característica que sembla distanciar-nos de la resta d’espècies empesa per la dinàmica evolutiva. La consciència ens dóna la possibilitat de reflexionar, la il·lusió de decidir com viure.

Quan els cervells humans van començar a forjar una ment conscient, el joc va canviar radicalment. L’organisme, direccionant-se cap a una regulació progressivament més deliberada, basat en una ment dotada d’identitat i personalitat, s’ha dedicat a buscar activament no només la supervivència sinó certes varietats de benestar i expressions de llibertat. Ha suposat un salt sobre les bases de continuïtats biològiques. És aquesta gran capacitat de l’home per a comprendre la realitat la que suposa un salt qualitatiu; és aquesta reflexivitat que emergeix de la potencialitat del model la que ens duu a un grau ulterior. L’aparició de la consciència va obrir el camí a possibilitats, eleccions i decisions. I va obrir el camí a l’opció d’una vida digna de ser viscuda. El simple fet d’unificar les nostres ments conscients, no pot fer més que contribuir a augmentar el seu valor.

NEUROCÀPSULA:

La “via catalana”, com a xarxa social que representa, té semblances amb una xarxa neuronal artificial. I què és una xarxa neuronal artificial? És un conjunt paral·lel d’unitats de processament petites i simples on les interconnexions constitueixen una gran part de la intel·ligència de la xarxa. No obstant això, les xarxes neuronals artificials són prou diferents del cervell pel que respecta a l’estructura. Per exemple, una d’aquestes xarxes esmentades és molt més menuda que el ‘gran cervell’. Tot i això, algunes funcions que semblen exclusives del cervell, com és el cas de l’aprenentatge, es poden reproduir a escala més petita a les xarxes neuronals artificials. Quina és la potencialitat d’aquest tipus de xarxes?

  • Complexitat: tenen la propietat de fer emergir característiques i propietats que les unitats per si mateix no posseeixen.
  • Aprenentatge: tenen la capacitat d’aprendre.
  • Autoorganització: creen la seva pròpia representació de la informació.
  • Tolerància a errors: com que emmagatzemen informació redundant, la destrucció parcial de la xarxa no perjudica del tot a la resposta de la xarxa.
  • Flexibilitat: poden manejar dades d’entrada sense canvis importants.
  • Temps real: l’estructura de les xarxes neuronals és paral·lela; si s’implementen d’aquesta manera amb ordinadors o amb un maquinari especial, poden obtenir-se respostes en temps real.
  • Escalabilitat: poden adaptar-se a qualsevol problema d’una determinada àrea.

En fi, crec que queda clara la metàfora, oi?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s