NEURONES QUE BALLEN

Leave a comment
ARTICLES

Article publicat a ‘elPeriódico’ el dia 9 d’Octubre de 2013.

NEURONES QUE BALLEN

La música és intangible. Però tot i així diem que la podem tocar. Jo toco música. Tu toques música. Ell toca música. No es pot menjar, beure o aparellar-se amb ella. No protegeix contra la pluja, el vent o el fred. Nosaltres toquem música. Vosaltres toqueu música. Ells toquen música. No derrota als depredadors. I no obstant això, els éssers humans sempre hem apreciat la música – i encara diria més, l’adorem.

NEUROCÀPSULA:

Gastem grans sumes de diners assistint a concerts i descarregant música, passem innumerables hores aprenent a tocar instruments i escoltant als nostres artistes favorits mentre estem al metro, al sofà de casa, mentre fem esport o mentre fem l’amor. Però fins i tot en el Paleolític, la gent invertia significativament molt temps i esforç en la creació musical, tal i com el descobriment de flautes tallades en ossos d’animals podria suggerir.

Així que per què aquest aparent nimi fenomen -en la seva essència, una simple successió de sons- manté tan potencialment enorme valor intrínsec?

L’explicació més fàcil i ràpida és que la música aporta un plaer únic per als éssers humans. Però per descomptat, això encara deixa a l’aire la pregunta del perquè. Afortunadament, la neurociència està començant a donar algunes respostes. Ara ja fa més d’una dècada, vam demostrar que la música que la gent descriu com a ‘molt emotiva’ agita el sistema de recompensa del nostre cervell -l’activació de nuclis subcorticals conegut per la seva importància en la recompensa, la motivació i l’emoció. Posteriorment s’ha descobert que escoltar el que es podria anomenar “moment emocional cúspide o vulgarment subidón” -aquell moment en que se sent un calfred de plaer durant un passatge musical- provoca l’alliberament del neurotransmissor dopamina, una molècula de senyalització essencial en el cervell. Quan s’escolta música agradable, s’allibera dopamina en el cos estriat -una de les parts més antigues del cervell que es troba també en altres vertebrats- i que respon als estímuls naturals de gratificació com el menjar i el sexe, i que artificialment s’aconsegueix alliberar amb drogues com la cocaïna i les amfetamines.

Però el més interessant d’això, és saber quan s’allibera exactament aquest neurotransmissor: no només quan la música s’eleva a aquest moment de cúspide emocional, sinó també diversos segons abans, durant el que podríem anomenar la fase d’anticipació. La idea de que la recompensa es deu en part a l’anticipació (o la predicció d’un resultat desitjat) té una llarga història en el món de la neurociència. Fer bones prediccions sobre el resultat de les accions és essencial en el context de la supervivència. I les neurones dopaminèrgiques, tant en els éssers humans com en altres animals, juguen un paper essencial en el procés de gravar quines de les nostres prediccions resulten ser correctes. Aquests circuits corticals ens permeten fer prediccions sobre esdeveniments futurs sobre la base dels esdeveniments passats.

No em podran negar que és impressionant la quantitat d’informació musical que acumulem al llarg de les nostres vides. Creem patrons de les regularitats estadístiques que estan presents en la música de la nostra cultura i això ens permet entendre i comprendre les melodies que escoltem, comparant-les amb les nostres representacions mentals emmagatzemades de la música que hem escoltat en el passat. Les nostres xarxes cerebrals creen activament les expectatives basades en el coneixement emmagatzemat, i compositors i intèrprets intuïtivament manipulen aquests mecanismes de predicció per donar-nos el que volem-o sorprendre’ns, potser amb quelcom millor. És emocionant imaginar-se que cada vegada que escoltem música es produeix una recapitulació del passat i una predicció de futur, oi?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s