NEURONES DE NADAL

Leave a comment
ARTICLES

Article publicat a ‘elPeriódico’ el dia 24 de Desembre de 2013

NEURONES DE NADAL

No se m’acut millor manera per a l’última ‘neurocàpsula’ de l’any que desitjar-vos a tots i cadascun de vosaltres un 2014 ple de plasticitat cerebral. Sí, us desitjo moltíssima plasticitat cerebral! La meva postal nadalenca consta de 7 consells, per complir durant totes les setmanes de l’any vinent; tots ells basats en els avenços d’aquests darrers anys en neurociència, per afavorir la plasticitat neuronal, és a dir, l’eficàcia a l’hora de transferir informació entre neurona i neurona.

  1. Fes esport de manera regular.

Tenint en compte l’envelliment demogràfic en molts països de tot el món, hi ha un creixent interès en l’estil de vida i les intervencions que milloren la vitalitat cognitiva dels adults i redueixen el risc de trastorns neurològics relacionats amb l’edat, com la malaltia de l’Alzheimer. L’activitat física és un tractament de baix cost que té propietats preventives i de restauració importants per a la funció cognitiva i el cervell. Camina, corre, salta!

  1. Evita l’apagada emocional (motivació, il·lusió, estimulació).

En la situació i el context actual algú pot esperar que l’optimisme s’erosioni. Són molt significatives les notícies sobre conflictes violents, l’alt nivell d’atur, enfrontaments socials i polítics, desastres mediambientals… Val a dir però, que en conjunt, col·lectivament, podem créixer de forma pessimista -sobre la direcció del nostre país o l’habilitat dels nostres líders per gestionar la situació actual- però l’optimisme privat, és a dir el que està relacionat amb el nostre propi futur, segueix sent increïblement resistent. Hem de mantenir-ho així però sent conscients que massa supòsits positius sobre el nostre futur (o una sobrevaloració d’ells) poden conduir a errors de càlcul veritablement adversos. Felicitat racional!

  1. No fumis.

La nicotina, el compost neuroactiu responsable de l’addicció al tabac disminueix la neurogènesi (producció de les cèl·lules del sistema nerviós central, és a dir, de neurones) i també augmenta el que s’anomena mort cel·lular. Fes-te un favor, deixa de fumar!

  1. Dorm un mínim de 7-8 hores cada dia.

Les dades actuals suggereixen que tant la fase REM i els estats no-REM del son són importants per al desenvolupament cerebral. En el cervell adult, el paper del son en l’aprenentatge i la memòria són destacats: millores en tasques d’aprenentatge, millores en consolidació de memòries, modulació de síntesi de proteïnes cerebrals i expressió de gens implicats en la plasticitat neuronal. Apagar el despertador al matí ja té excusa!

  1. Menja les quantitats d’aliment correctes.

Encara que totes les cèl·lules del cos requereixen energia per sobreviure i funcionar adequadament, la ingesta excessiva de calories durant llargs períodes de temps poden comprometre la funció d’aquestes i promoure trastorns com ara malalties cardiovasculars, la diabetis de tipus 2, càncers i també poden tenir efectes profunds en la funció cerebral. Una dieta amb quantitats correctes de menjar pot protegir les neurones contra la degeneració neuronal causant de malalties com l’Alzheimer o el Parkinson. A més, pot estimular la producció de noves neurones a partir de cèl·lules mare (neurogènesi) i pot millorar la plasticitat sinàptica, el que pot augmentar la capacitat del cervell per resistir l’envelliment i restaurar la funció després d’una lesió. De moment les proves s’han fet amb animals de laboratori però les profundes influències de la quantitat i el moment de la ingesta d’aliments en la funció neuronal i la vulnerabilitat a malalties han revelat nous mecanismes moleculars i cel·lulars de manera que la dieta afecta el sistema nerviós, i estan donant lloc a nous enfocaments preventius i terapèutics per als trastorns neurodegeneratius. Menja amb el cap!

  1. Fes exercici mental cada dia.

L’activitat mental o l’estimulació neurològica pot ser descrita com una cosa que estimula, activa o enriqueix la ment. L’estimulació pot provenir internament i/o externament des del nostre entorn. El nostre treball, viatges, oci i entreteniment són importants contribuents a l’estimulació mental. Els jocs mentals (passatemps, petites videoconsoles, etc.) no ens faran més llestos, però ens ajudaran a mantenir una vitalitat mental diària fonamental. Estimula’t! També mentalment…

  1. Compleix tots els consells anteriors !

Bones festes. Et desitjo un 2014 ple de plasticitat cerebral.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s