iNEURONES

Leave a comment
ARTICLES

Article publicat a ‘elPeriódico’ el dia 15 de Gener de 2014.

iNEURONES:

Obrir sessió, contrasenya. Actualització enginyosa carregada; 10%. Foto de menjar suculent; 20%. Video de festa desenfrenada; 50%. Àlbum de viatge de somni; 70%. Més fotos de l’escapada romàntica; 90%. Selfie; 100%. Nova notificació: I tu, què fas amb la teva vida?

NEUROCÀPSULA:

La síndrome de la vibració fantasma a la butxaca o “The Phantom Pocket Vibration Syndrome” en anglès. Has tingut alguna vegada aquesta sensació? Segur que tens el costum de portar el telèfon a la butxaca i que de vegades (potser fins i tot sovint) sents que vibra i el treus, assumint que és un missatge o algun tipus de notificació, només per descobrir que es tractava d’un vibració fantasma.

Els experiments de la Dra. Michelle Drouin, professora de la Universitat d’Indiana indiquen que el 89% dels estudiants universitaris ha experimentat aquest tipus de vibracions fantasma, de mitjana, un cop cada dues setmanes, però només un de cada onze subjectes de l’experiment qualifica aquesta experiència com molesta. Si hi ha una gran part de persones a les que no ens pertorba, llavors per què hauríem de preocupar-nos d’elles? La qüestió no és si conscientment ens molesten aquestes falses alarmes, sinó, més aviat, com influeix psicològicament i afecta al nostre comportament el fet d’estar permanentment connectats amb la resta del món a través de mitjans de comunicació social com Whatsapp, Facebook, Twitter, Instragram, etc.

En diferents estudis científics relacionats amb aquest tema, un dels punts clau és la freqüència amb que es revisen els dispositius mòbils i l’ansietat percebuda per no poder examinar-los amb la freqüència que ens agradaria. Les últimes dades recollides per Nokia són realment espectaculars: els usuaris comproven els seus telèfons intel·ligents una mitjana de 150 vegades durant el dia. Això vol dir que de mitjana verifiquem el telèfon cada 6,5 minuts (si assumim que dormim 8 hores cada dia). Els experiments de la Dra. Nancy Cheever de la Califòrnia State University corroboren que ens posem ansiosos si no podem comprovar les notificacions que ens arriben quan ens vibra el mòbil i fins i tot ens incrementa l’ansietat si no podem revisar nostres xarxes socials sovint. Evidentment això afecta potencialment l’increment de neurotransmissors com ara la dopamina i disminueix el flux de serotonina, però encara falten estudis que ho considerin.

Però és que aquest no és l’únic síndrome! FoMO, “fear of missing out”, en català, por de perdre’ns alguna cosa. Ens és tremendament fàcil saber què està fent tothom al nostre voltant i és que ho tenim al palmell de la nostra mà, literalment. FoMo es defineix com aquest temor generalitzat de que altres podrien estar tenint experiències gratificants de les que un està absent. Es caracteritza pel desig d’estar connectat contínuament amb el que altres estan fent. El sentiment que la vida passa i potser no l’estem aprofitant com hauríem. Els resultats dels estudis del professor Przybylski mostren que aquesta experiència s’associa negativament tant amb l’estat d’ànim general com amb la satisfacció general de la nostra vida. L’avorriment i la solitud també estan vinculats a l’ús de mitjans socials i també es relacionen amb el fenomen de FoMO. Com ja vaig explicar en una altra ocasió, de vegades, aquest efecte es transforma en un ‘colador neuronal’ que ens porta a viure immersos en una realitat esbiaixada.

Tenim por a desaprofitar la vida, a perdre’ns alguna cosa, però… El què? Els mitjans de comunicació social han fet que sigui més fàcil que mai expressar-se. Les noves tecnologies ens proporcionen una multitud d’oportunitats per a la interacció. La sinergia entre les dues és tremendament potent. El nostre cos està sempre a l’espera d’anticipar qualsevol tipus d’interacció tecnològica, d’una notificació en forma de vibració. Aprofitem aquesta ansietat d’anticipació per destapar tots aquests efectes que ens influeixen psicològicament i per reflexionar profundament què esperem veritablement de la nostra vida.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s