GUATEQUE NEURONAL

Leave a comment
ARTICLES

Article publicat a ‘elPeriódico’ el dia 15 d’Abril de 2014.

GUATEQUE NEURONAL:

Dia de sol, dia de ‘guateque’. Ja es fa tard; el dia se’n va però està tot encara per arribar. La taula ja està parada: patates fregides de bossa, olives i escopinyes. El tocadiscs ja està posant el ritme a la vetllada; rockabilly dels 50. Postres? Púding de xocolata; cremós en textura, perfecte en color. Els convidats, impacients, treuen els seus caps entre les petúnies del portal del jardí. Com sempre, apareixerà algun torrapebrots. Però no et preocupis; tinc bones i males notícies si ets d’aquells als qui no agrada anar de ‘guateques’. La bona notícia és que la gent no és capaç de dir el llest que ets per la teva aparença. La mala notícia és que creuen que sí que poden.

NEUROCÀPSULA:

La capacitat per avaluar amb precisió la intel·ligència d’altres persones, troba el seu lloc en la interacció social quotidiana i té conseqüències evolutives importants.

Imagina’t una festa. A una banda, els investigadors fan una prova estàndard d’intel·ligència (IQ: Intelligence Quotient) a 40 dones i 40 homes. No entraré en detalls de si aquestes tests mesuren realment, avui en dia, totes les dimensions de la intel·ligència humana; això és un debat per a un altre dia. Els investigadors també fan fotografies dels seus rostres, donant les següents instruccions: adoptar una expressió neutra, no somriure i evitar maquillatge i joies. A l’altra banda de la festa hi ha 160 persones més. La meitat d’ells puntuen la intel·ligència dels del costat oposat mirant només les fotografies. L’altra meitat, valoren el seu atractiu, també a través de les fotografies.

Són les persones atractives percebudes com a més intel·ligents?

Sí. Els resultats de l’experiment ens diuen que hi ha una forta relació positiva entre lo atractiva que és una persona i la intel·ligència que se li assigna. En altres paraules, els participants de tal experiment, mentre observaven les fotos, deien que les/els més atractius eren també les/els més llestos. Aquesta relació va ser especialment forta entre les dones.

Som capaços de detectar si algú és intel·ligent mirant la foto del seu rostre?

Sí i no. Segons aquest estudi, hi ha una relació entre intel·ligència percebuda (a través de la foto ) i intel·ligència real per al cas dels homes. En canvi, els participants no van ser capaços de predir amb precisió la intel·ligència de les dones. Per què? Encara no hi ha una resposta conclusiva, però hi ha una hipòtesi sobre això. El que succeiria aquí, seria un cas exemplar del que anomenem en psicologia “Halo Effect”. Es tracta d’un biaix cognitiu pel qual la percepció d’un tret particular és influenciada per la percepció de trets anteriors en una seqüència d’interpretacions. Sense anar més lluny, el fet de trobar algú atractiu pot evitar una avaluació precisa de la intel·ligència, tendint a qualificar amb característiques favorables tot i no disposar de més informació. La troballa de la relació esmentada abans, molt més forta entre l’atractiu i la intel·ligència percebuda entre les dones, sembla recolzar aquesta afirmació.

Són més atractives les persones realment intel·ligents?

No. No hi ha un efecte entre intel·ligència real i atractiu percebut. És a dir, una persona que és més atractiva no implica que sigui realment més intel·ligent. No obstant això, la forma en què avaluem la intel·ligència d’una persona a nivell visual sembla estar basada en estereotips, alguns relacionats amb l’atracció. Per aquest motiu els investigadors van decidir construir estereotips d’intel·ligència per a homes i dones, usant composicions de les fotos usades dels participants durant l’experiment. El resultat va ser el que es pot veure a la imatge de sota. Aquests “estereotips intel·ligents” mostren les mateixes transformacions en l’espai facial per a homes i dones. En ambdós sexes, una cara més estreta amb una barbeta més prima i un nas gran i perllongat caracteritza l’estereotip predit d’ “alta intel·ligència”, mentre que una cara més aviat ovalada i àmplia amb un mentó massiu i un nas petit caracteritza la predicció de “baixa intel·ligència”.

Estereotipos faciales de inteligencia

Què ens suggereixen aquests resultats? Les dades ens diuen que sembla que som capaços de mesurar amb certa precisió la veritable intel·ligència dels homes, però no de les dones, en veure els seus rostres a través de fotografies; però, aquesta estimació, possiblement no es basa únicament en la forma facial. L’estudi no revela cap relació entre la intel·ligència i l’atractiu o la forma de la cara. Hi ha d’haver altres variables, que ara mateix desconeixem, que expliquin el com som capaços d’avaluar-la en altres persones. Podrien ser configuracions particulars dels ulls o la mirada, el color d’ulls, els cabells o la pell i la seva textura. Qui sap. Aquestes hipòtesis han de ser provades en estudis futurs.

Així que al final, què hauríem d’aprendre de tot això? Formem opinions i prenem decisions com si realment existís una relació total entre cervell i bellesa; i això pot tenir conseqüències en la nostra vida i el món real. Els estereotips lligats a la intel·ligència porten segles de bagatge cultural, i veiem una i altra vegada que ens porten sovint a conclusions errònies. El que sí que és interessant és que segons els resultats d’aquests últims estudis hi ha una correlació entre aparences d’emocions i percepció d’intel·ligència. Les cares percebudes com més intel·ligents semblen estar somrient més que la resta. Així que, mentre la ciència segueix treballant per explicar-nos més coses sobre nosaltres mateixos i tu estiguis de ‘guateque’, fes una cosa: somriu. Però somriu de veritat. No per semblar més intel·ligent sinó per sentir-te millor. Somriure és millor fins i tot que la xocolata; pot ajudar a reduir el nivell de les hormones de l’estrès i augmentar el nivell d’hormones que milloren l’estat d’ànim. Que dolç és somriure.

Font: Kleisner K, Chvátalová V, Flegr J (2014) Perceived Intelligence Is Associated with Measured Intelligence in Men but Not Women. PLoS ONE.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s