ESTENDRE NEURONES AL TERRAT

Leave a comment
ARTICLES

Article publicat a ‘elPeriódico’ el dia 18 de Juny de 2013.  

ESTENDRE NEURONES AL TERRAT

Si miraves a contrallum, s’arribava a distingir una renglera de gotetes al passadís de casa. Eren les neurones, que gotejaven.

Era al pis de Barcelona. Aquell sol de matí de Diumenge en ple mes de Juny era perfecte; era idoni per sortir a la terrassa i estendre les neurones. El doctor m’havia recomanat una substància mielínica ja que últimament em sentia molt lent mentalment. Parsimoniós de pensament, curt d’idees. Les havia tingut tot el dia anterior en remull dins aquell líquid. Les idees havien quedat ben estovades. Vaig agafar les pinces d’estendre la roba i la palangana i vaig enfilar les escales que em portaven fins al terrat amb molta cura de no perdre cap pensament.

Si miraves a contrallum, s’arribava a distingir una renglera de gotetes al passadís de casa. Eren les idees, que regalimaven.

NEUROCÀPSULA:

La mielina és una substància lipídica que recobreix algunes neurones amb la finalitat de fer més ràpides les connexions(sinapsis) entre unes neurones i altres. Recobreix una part de les neurones anomenada axó. La mielina actua com una mena d’aïllant, i aquesta disposició de recobriments nerviosos separats per petits espais crea el que anomenem “conducció saltatòria”, que fa més ràpida la transmissió de l’impuls nerviós. La pèrdua de la mielina per malalties ocasiona greus trastorns del sistema nerviós, ja que els impulsos elèctrics es transmeten més lentament o es perden a meitat de l’axó.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s